Skeittaus ja laudan huoltaminen

Skeittaus ja laudan huoltaminen

Skeittilauta on monipuolinen ja kestävyyttä vaativa väline, joka kaipaa säännöllistä huoltoa. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut skeittaaja, oikeaoppinen huolto parantaa laudan suorituskykyä ja pidentää sen käyttöikää. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten skeittilautaa huolletaan ja mitkä ovat sen eri osat.

Skeittilaudan Osat

 1. Laudan kansi (deck)
 2. Trukit (trucks)
 3. Renkaat (wheels)
 4. Laakerit (bearings)
 5. Grippi (grip tape)
 6. Pultit ja mutterit (hardware)
 7. Trukkikumit (bushings)

Skeittilaudan Kansien Huolto

Skeittilaudan kansi on laudan pääosa, jonka päällä seisot. Kannen huolto alkaa tarkistamalla grippiteipin kunto. Grippi antaa pitoa ja varmistaa, että jalat pysyvät paikallaan. Jos grippi on kulunut tai likainen, voit puhdistaa sen erityisellä grippiharjalla tai vaihtaa sen kokonaan.

 1. Puhdistus: Käytä grippiharjaa tai vanhaa hammasharjaa. Pyyhi lika ja pöly pois, jotta grippi palautuu lähes alkuperäiseen kuntoonsa.
 2. Vaihda grippi: Jos grippi on repeytynyt tai kulunut, irrota vanha grippi ja kiinnitä uusi. Varmista, että uusi grippi on tasaisesti ja tiukasti kiinni.

Trukkien Huolto

Trukit ovat metalliosat, jotka yhdistävät renkaat lautaan. Niiden kunto vaikuttaa suoraan laudan ohjattavuuteen ja vakauteen.

 1. Kiristä pultit: Tarkista, että trukkien pultit ovat kunnolla kiinni. Liian löysät pultit voivat aiheuttaa trukkien heilumista, mikä vaikuttaa ajettavuuteen.
 2. Voitele pivot-kuppi: Pivot-kuppi on trukkien keskiosa, jossa trukit kääntyvät. Voitele pivot-kuppi säännöllisesti esimerkiksi vaseliinilla, jotta trukit kääntyvät sujuvasti.
 3. Tarkista ja vaihda bushings: Trukkikumit voivat kulua ajan myötä. Tarkista niiden kunto ja vaihda tarvittaessa.

Renkaiden ja Laakereiden Huolto

Renkaiden ja laakereiden kunto vaikuttaa siihen, kuinka sujuvasti ja nopeasti skeittilauta liikkuu.

 1. Puhdista renkaat: Poista renkaista kivet ja muu lika. Käytä tarvittaessa puhdistusainetta ja pehmeää harjaa.
 2. Voitele laakerit: Irrota renkaat ja laakerit trukeista. Puhdista laakerit rasvanpoistoaineella ja voitele ne sen jälkeen erityisellä laakerirasvalla tai öljyllä.
 3. Tarkista renkaiden kunto: Kuluneet renkaat voivat olla epätasaisia ja vaikuttaa ajettavuuteen. Vaihda renkaat, jos ne ovat huomattavasti kuluneet tai vaurioituneet.

Pulttien ja Muttereiden Huolto

Pultit ja mutterit pitävät laudan eri osat yhdessä. Niiden kunto ja kireys ovat tärkeitä turvallisuuden kannalta.

 1. Kiristä pultit ja mutterit: Käy säännöllisesti läpi kaikki laudan pultit ja mutterit varmistaaksesi, että ne ovat tiukasti kiinni.
 2. Vaihda kuluneet osat: Jos huomaat, että pultit tai mutterit ovat ruostuneet tai kuluneet, vaihda ne uusiin.

Yhteenveto

Skeittilaudan säännöllinen huolto varmistaa, että lautasi pysyy hyvässä kunnossa ja kestää pidempään. Tarkista laudan eri osat säännöllisesti ja tee tarvittavat huoltotoimenpiteet. Näin varmistat, että skeittilauta tarjoaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn ja turvallisuuden jokaisella ajokerralla.

Muista, että skeittilaudan huolto ei vie paljon aikaa, mutta sen vaikutukset ovat merkittävät. Pidä lautasi kunnossa ja nauti skeittaamisesta!

Reading next

Turun TOP 10 Skeittipaikat

More snowboard blogs (FI only)

See all the blogs
Skeittaus ja laudan huoltaminen

Skeittaus ja laudan huoltaminen

Skeittilauta on monipuolinen ja kestävyyttä vaativa väline, joka kaipaa säännöllistä huoltoa. Olitpa sitten aloittelija tai kokenut skeittaaja, oikeaoppinen huolto parantaa laudan suorituskykyä ja...

Turun TOP 10 Skeittipaikat

Turun TOP 10 Skeittipaikat

Turku on monipuolinen kaupunki skeittauksen ystäville, jossa löytyy runsaasti skeittipaikkoja eri tasoisille skeittaajille. Tässä ovat Turun kymmenen parasta skeittipaikkaa, mukaan lukien ohjeet n...

Tampereen TOP 10 Skeittipaikat

Tampereen TOP 10 Skeittipaikat

Tampere on monipuolinen ja vilkas kaupunki, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet skeittaukseen. Skeittaajat löytävät kaupungista niin sisä- kuin ulkoskeittipaikkoja, joissa on tilaa harjoitella...

Helsingin TOP 10 Skeittipaikat

Helsingin TOP 10 Skeittipaikat

Helsinki on skeittauksen ystävien paratiisi. Kaupungista löytyy monipuolisia skeittipaikkoja, jotka tarjoavat haasteita ja mahdollisuuksia kaiken tasoisille skeittaajille. Tässä ovat Helsingin kym...

Lumilautailu välineet joululahjaksi

Lumilautailu välineet joululahjaksi

Joulu on lähellä ja mikä olisi parempi tapa näyttää rakkautta ja arvostusta kuin antamalla lahja, joka tuo iloa, jännitystä ja seikkailua läheistesi elämään? Tervetuloa Shreddington Snow'n Joulula...

Näkökulma: Käytetty lumilauta

Viewpoint: Used snowboard

Snowboarding is a sport that has seen significant technological and design advances in recent decades. In the last five years, the changes have been particularly significant, and understanding the...